torsdag 18 februari 2010

Köttfärspaj

Den här pajen innehåller egentligen både ost och ägg, men jag har ändrat lite i receptet så att det ska funka för mig. Jag är nöjd med resultatet även om pajen blir något lösare än om det varit ägg i den.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnsvärme: 200 grader

Detta behövs för 4 portioner:
400 g nötfärs
1 gul lök
200 g champinjoner
2½ msk tomatpuré
1 knapp tsk salt
1 krm peppar
1 tsk oregano
1 burk majskorn
½ tsk timjan
½ msk vetemjöl
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
2 dl iMat

Pajdeg:
150 g mjölkfritt matfett
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

1. Mät upp 3 dl av vetemjölet i en skål. Smula sönder 150 g av matfettet i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop massan till en deg. Låt degen vila i kylen ca 20 minuter.
2. Skala och finhacka löken. Fräs löken och champinjonerna i matfettet i en stor stekpanna. Lägg i färsen. Dela sönder köttet med en trägaffel. Stek under omrörning tills färsen fått fin färg.
3. Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, majs, salt och peppar. Koka i ca 3 minuter. Smaksätt köttfärssåsen med oregano, timjan och ev pressad vitlök.
4. Tryck ut pajdegen i en pajform, så att botten och kanter blir täckta. Nagga degen med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
5. Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare ca 25 minuter i mitten av ugnen. När pajen varit inne i ca 10 min tar du ut den och häller över ca 2 dl iMat. Du får prova dig fram. Pajen får inte bli för lös! Sen sätter du tillbaka formen i ugnen igen.

Servera med sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar